vonitsa

mosxaraki kommatia mosxaraki diatrofikiaxia
   

Το μοσχαράκι

Για ένα έμπειρο μάτι είναι εύκολο να διακρίνει την εξαιρετική ποιότητα του μοσχαρίσιου κρέατος που έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, λίγη υγρασία και λίγα λίπη. Θα πρέπει να τονισθεί ότι το υπερβολικά μαλακό κρέας στο μοσχάρι δεν είναι πια συνώνυμο της ποιότητάς του. Αντίθετα καλό θεωρείται το μοσχάρι που έχει κρουστή σάρκα και τη σωστή αναλογία σε λιπαρά, ένδειξη ότι το ζώο έχει διατραφεί με φυσικό τρόπο και έχει μεγαλώσει στο σωστό περιβάλλον.

Κρέας και σωστή διατροφή

Τη γευστική μονοτονία όσων προσέχουν την σιλουέτα τους ανατρέπουν οι νέες θερμιδομετρήσεις του χοιρινού και του μοσχαριού. Μετρήσεις που παρουσιάζουν σημαντικότατες αποκλίσεις τόσο στα ποσοστά του λίπους όσο και των θερμίδων, μειώνοντας αισθητά τους αριθμούς τους απ’ ότι γνωρίζαμε ως σήμερα και αυξάνοντας το περιθώριο των γευστικών επιλογών μας, αλλά και τις ποσότητες κρέατος στο πιάτο μας.

Χρόνοι ψησίματος

Τα τρυφερά κομμάτια του μοσχαριού (φιλέτο, ψευτοφίλετο, κυλότο) χρειάζονται στο τηγάνι ψήσιμο μόλις 3-6 λεπτά από την κάθε πλευρά, ανάλογα με το πόσο ζουμερά τα προτιμάτε. Εάν θέλετε το κρέας (κομμάτι ολόκληρο) μέτρια ψημένο, υπολογίζετε 25 λεπτά για κάθε μισό κιλό φιλέτο ή νουά ή ρολό από κυλότο ή κότσι. Εάν μαγειρέψετε κατεψυγμένα κρέατα, καλύτερα να τα ξεπαγώσετε προηγουμένως.

   
gourounaki kommatia gourounaki diatrofikiaxia
   

Το γουρουνάκι

Βασική διατροφική πηγή του ανθρώπου, το κρέας προσφέρει στον οργανισμό μας την καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο και μάλιστα σε έναν τέτοιο συνδυασμό με άλλα στοιχεία ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός απορρόφησής της από τον οργανισμό. Την αξία της πρωτεΐνης δεν χρειάζεται να την αναπτύξει κανείς αναλυτικά, αρκεί να σημειώσουμε ότι είναι σημαντικότατος παράγοντας στη δημιουργία αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών του δέρματος, των νεύρων, των μυών, των ορμονών. Εξίσου σοβαρός είναι ο ρόλος της στο μεταβολισμό.
Για να δουλέψουν όλα αυτά στην εντέλεια, ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους, που σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα ζυγίζουμε 60 κιλά, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε περίπου 120 γρ. πρωτεΐνης.

Τεχνική ψησίματος

Ο πλέον δημοφιλής τρόπος ψησίματος, στην Ελλάδα, είναι τα κάρβουνα. Μέθοδος κατά την οποία το κρέας ψήνεται από την έντονη εκπομπή θερμότητας. Στα κάρβουνα ψήνονται οι μπριζόλες και το φιλέτο. Οι χρόνοι ψησίματος είναι πολύ σύντομοι και για το λόγο αυτό επιλέγονται μικρά κομμάτια κρέατος ή λεπτές φέτες, σχετικά λιπαρές. Το κρέας που έχει ψηθεί στα κάρβουνα συγκρατεί τους χυμούς στο εσωτερικό του και είναι πολύ νόστιμο. Για μια απόλαυση χωρίς όρια, συνοδέψτε το ψητό με μία δροσιστική, παγωμένη μπύρα!

   
kotopoulaki kom kotopoulaki diatrofikiaxia
   

Το κοτοπουλάκι

Η όρνιθα, ή κοινώς κότα, (αρσενικός: πετεινός ή κόκκορας, ουδέτερο το κοτόπουλο) είναι ένα εξημερωμένο πτηνό. Είναι ένα από τα πιο κοινά και διαδεδομένα οικόσιτα ζώα, αφού υπολογίζεται ότι το 2003 υπήρχαν γύρω στα 24 δισεκατομμύρια εκπρόσωποι του είδους. Δηλαδή υπάρχουν περισσότερες κότες στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο πουλί, ή και από τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος εκτρέφει τις κότες κυρίως ως πηγή τροφίμων, για το κρέας τους και τα αυγά τους.
Η κότα πιστεύεται ότι εξημερώθηκε στην Ινδία, ενώ πρόσφατα ανακαλύφτηκαν στοιχεία ότι η εξημέρωσή της είχε ήδη ξεκινήσει στο Βιετνάμ πριν από 10.000 χρόνια.
Από την Ινδία το εξημερωμένο πτηνό διαδόθηκε στην Περσία, τη Λυδία, μετά στη δυτική Μικρά Ασία και γύρω στον 9-8 αιώνα π.Χ. και στην Ελλάδα.

Τεχνικές μαγειρέματος

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κρέατα στην μεσογειακή μαγειρική - και όχι μόνο. Αυτό οφείλεται στην σχετικά ουδέτερη γεύση του η οποία αποτελεί “λευκό καμβά” για κάθε είδους συνταγή. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να το μαγειρέψουμε και να του χαρίσουμε τη γεύση που θέλουμε: καυτερή, ελαφρυά, με σάλτσα ή απλά ψημένο στη σχάρα, μαριναρισμένο ή παναρισμένο, γεμιστό με τυριά ή λαχανικά, ολόκληρο στο φούρνο ή στη γάστρα. Μας προσφέρει πολλές πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά κρέατα και είναι ιδανικό για δίαιτα, αλλά και για το καθημερινό μας τραπέζι.

   

marinadesΤις περισσότερες φορές, κρέατα, λαχανικά και ψάρια που προορίζονται για ψήσιμο στη σχάρα χρειάζονται γευστική ενίσχυση με μπαχαρικά και μυρωδικά.

Το μαρινάρισμα είναι σημαντικό γιατί μαλακώνει το κρέας και διαμορφώνει την τελική του γεύση. Υπάρχουν δύο ειδών μαρινάδες: οι στεγνές, που είναι μείγματα μπαχαρικών και οι υγρές οι οποίες περιέχουν συνήθως κάποιο υγρό στοιχείο όπως το λάδι, χυμός λεμονιού κ.α. Βασικός κανόνας για τις μαρινάδες είναι ότι δεν περιέχουν αλάτι, τουλάχιστον όταν προορίζονται για κρέατα, διότι σκληραίνει και στεγνώνει το κρέας. Όταν ψήνουμε στο γκριλ αλατίζουμε προς το τέλος του ψησίματος.

Συνηθίστε να μαρινάρετε τα κρέατα πριν τα μαγειρέψετε. Ειδικότερα αν πρόκειται να τα ψήσετε στη σχάρα ή στο γκριλ, το μαρινάρισμα είναι απαραίτητο και καλό είναι να τα προετοιμάσετε αρκετές ώρες πριν το μαγείρεμα. Θα δείτε ότι οι γεύσεις όντως θα απογειωθούν!

Εσείς ξέρατε ότι...

 • Ένας πολύ βασικός κανόνας είναι το σκεύος στο οποίο μαρινάρουμε να είναι γυάλινο ή πορσελάνινο και όχι μεταλλικό ή πλαστικό.
 • Δεν πρέπει να αφήνουμε πάνω από 2 ώρες κρέατα σε μαρινάδες που περιέχουν κάποιο όξινο υλικό όπως χυμό λεμονιού, ξύδι ή κάποιο αλκοόλ.
 • Αν έχουμε να κάνουμε με μεγάλο κομμάτι κρέατος (μια μεγάλη μπριζόλα ή ένα ολόκληρο μπούτι κοτόπουλου) μπορούμε να χαράξουμε το κρέας αρκετά βαθιά ώστε να εισχωρήσει η μαρινάδα και να δώσει γεύση παντού.
 • Πριν βάλουμε στη σχάρα το κρέας που έχουμε μαρινάρει καλό είναι να το αφήσουμε για 1-2 ώρες εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (προσοχή: όχι σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος).
 • Μην γυρίζουμε το κρέας στη σχάρα πολύ συχνά, ας αφήσουμε υπομονετικά να πάρει χρώμα από τη μία πλευρά, και μετά γυρίζουμε στην άλλη. Έτσι θα κρατηθούν τα πολύτιμα υγρά και ζουμάκια που μας αρέσουν.
 • Πριν σερβίρουμε το κρέας ας το αφήσουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί γιατί συνεχίζει το ψήσιμο και μετά την απόσυρση από τη σχάρα.
 • Ένα καλό tip για κρέατα που δεν περιέχουν πολύ λίπος και έτσι στεγνώνουν εύκολα όπως π.χ. το φιλέτο κοτόπουλο είναι να τα τυλίξουμε με μπέικον.
 • Τα λαχανικά επειδή έιναι πιο μαλακά δεν χρειάζονται πολλή ώρα για το μαρινάρισμα, ένα μισάωρο είναι αρκετό. Τα πιο σκληρά λαχανικά όπως είναι οι πατάτες, το κρεμμύδι ή το καλαμπόκι μπορούμε να τα βράσουμε από πριν και να τους δώσουμε γεύση βάζοντάς τα για λίγο στη σχάρα του γκριλ.

Μαρινάδα με λεμόνι και μουστάρδαlemon grilled chicken

Αυτή η μαρινάδα περιέχει ξύσμα και χυμό από λεμόνιμουστάρδα (αν θέλουμε και καυτερή), λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέριπάπρικα γλυκιά ή καυτερή αναλόγως τα γούστα, ελάχιστο ελαιόλαδο καλής ποιότητας (προσοχή γιατί καίγεται πανεύκολα) και κάποιο μυρωδικό όπως η ρίγανη ή το δενδρολίβανο ξερό ή φρέσκο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αλείφουμε ομοιόμορφα τα κρέατα. Είναι κατάλληλη και για ψήσιμο στο φούρνο. Μην ξεχάσετε να αλατίσετε στο τέλος του ψησίματος, αν και θα χρειαστεί λίγο αλάτι γιατί η μαρινάδα από μόνη της είναι πολύ γευστική και η μουστάρδα θα της χαρίσει μια ελαφρώς αλμυρή γεύση.

Μαρινάδα με κέτσαπ και μέλι
Για αυτή τη μαρινάδα θα ανακατέψετε μια μεγάλη δόση κέτσαπ μαζί με λίγο μέλι, λίγο λεμόνι ή ξύδι, πιπέρι, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και λιωμένο σκόρδο. Ταιριάζει βέβαια και καυτερό ταμπάσκο ή μπούκοβο. Αν σας φανεί υπερβολικά πηχτή αρεώστε με λίγο χυμό ντομάτας, κρασί ή νερό. Αλείψτε τα κομμάτια του κρέατος και ψήστε τα με προσοχή γιατί το μέλι που περιέχει μπορεί να καεί εύκολα. Ταιριάζει με χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι εξίσου, δοκιμάστε την και με φτερούγες κοτόπουλου!

grilled meat bbqΜαρινάδα με τζίντζερ και σόγια σως
Αυτή η μαρινάδα που θα μας ταξιδέψει σε εξωτικά μέρη περιέχει ελαιόλαδο, λίγο χυμό ανανά, φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (η ποσότητα να είναι ίδια με εκείνη του λαδιού, δηλαδή εάν βάλετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, βάλτε και 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο), σόγια σως που θα δώσει αρκετά αλμυρή γεύση, λίγο μέλι, λίγο ξύδι βαλσάμικο και αρκετό σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο. Για τους τολμηρούς προτείνουμε και 1 πρέζα πιπέρι καγιέν. Η μαρινάδα αυτή δίνει γεύση σε χοιρινό και σε κοτόπουλο, αλλά είναι κατάλληλη και για ψάρια.

 

Οι μάστορες του κρέατος παρασκευάζουν για Εσάς καθημερινά τα πιο νόστιμα και ποιοτικά κρέατα! Διαλέξτε μέσα από μία τεράστια γκάμα προϊόντων για το καθημερινό σας ή το γιορτινό σας τραπέζι! Εμείς κάνουμε όλη την προεργασία, τεμαχίζουμε και φιλετάρουμε τα διάφορα κομμάτια του κρέατος, τα πανάρουμε ή τα μαρινάρουμε, τα ανακατεύουμε με τα πιο φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά και σας δίνουμε και οδηγίες πως να τα μαγειρέψετε για να βγείτε ασπροπρόσωποι. Μόνο μερικά από τα προϊόντα που προσφέρουμε είναι:

 • μπιφτέκια μοσχαρίσια σκέτα ή γεμιστά

 • κεμπάπ με πολίτικη συνταγή

 • σεφταλιές κυπριακές με μπόλια και γνήσια μυρωδικά

 • διάφορα ρολό (χοιρινό, γαλοπούλα, κοτόπουλο) με ή χωρίς γέμιση στο μέγεθος που επιθυμείτε

 • λουκάνικα χοιρινά παραγωγής μας (για σχάρα ή τηγάνι)

 • σουβλάκια χοιρινά ή κοτόπουλου χειροποίητα

 • φρυγαδέλι ολόφρεσκο παραγωγής μας

 • κοκορέτσι σε διάφορα μεγέθη

 • κοντοσούβλι από χοιρινά κομμάτια με λαχανικά

 • παναρισμένες κοτολέτες ή κοτομπουκιές (με τη δικιά μας μοναδική συνταγή)

 • παναρισμένα σνίτσελ (με τη δικιά μας μοναδική συνταγή)

 • ... και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε

Δώστε μας την παραγγελία σας λίγο πριν για όλα τα παραπάνω! Πείτε μας την ποσότητα που θέλετε και εμείς θα ετοιμάσουμε οτιδήποτε μας ζητήσετε και θα σας το φέρουμε στο χώρο σας έτοιμο για μαγείρεμα!

***Προέλευση: Ε.Ε. ανάλογα με τη διαθεσιμότητα

 

delivery kreop

Δώστε την παραγγελία σας έγκαιρα στην κυρία Γιάννα στο τηλέφωνο 210.90.16.487 ή στείλτε μας fax στο νούμερο 210.90.22.501 ή περάστε από το κατάστημα να μας τα πείτε προσωπικά στην οδό Ρουμπέση 25 στο Νέο Κόσμο. 

Free Joomla Lightbox Gallery

Δεν υπάρχει ούτε μία ελληνική παράδοση ή εορτή που να μην συνδέεται με κάποιο παραδοσιακό έδεσμα! Εμείς είμαστε εδώ, ανοιχτά όλον τον χρόνο, ακόμα και σε περιόδους των μεγάλυτερων εκκλησιαστικών εορτών για να γεμίσουμε το γιορτινό σας τραπέζι με όλων των ειδών καλούδια.

Το Πάσχα σας προσφέρουμε τα καλύτερα αρνάκια και κατσικάκια σε διάφορα μεγέθη. Kάθε χρονιά το 90% των οβελίων είναι δικής μας παραγωγής, που σημαίνει ότι τα ζώα μας βόσκουν ελέυθερα στην περιοχή της Βόνιτσας και της Πάλαιρου. Μπορούμε να τα σουβλίσουμε για εσάς εάν μας φέρετε τη σούβλα σας με επαγγελματικό τρόπο. Επίσης μπορούμε να τοποθετίσουμε το αρνάκι με περίτεχνο τρόπο έτσι ώστε να χωράει στο ταψί σας και να ξεροψηθεί στο φούρνο σας.

Τα χριστούγεννα φέρνουμε το παραδοσιακό γουρουνόπουλο στο τραπέζι σας. Γάλακτος ή μεγαλύτερα, ολόκληρα ή σε κομμάτια, για όλων των ειδών τα γούστα και στις καλύτερες τιμές! Στη Βόνιτσα δημιουργούμε, δεν αντιγράφουμε! Παραγγείλτε από εμάς την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!

 • αρνιά - κατσίκια Βόνιτσας

 • κοκορέτσι σε διάφορα μεγέθη

Free Joomla Lightbox Gallery

"Κρέας ψητό κρέας ωμό μόνο για ΣΕΝΑ εκλεκτό. Από τη Βόνιτσα εδώ σε περιμένω να σε δω." Σε εμάς θα βρείτε όλα τα κρεατικά που θα χρειαστείτε για το καθημερινό σας τραπέζι! Το φρέσκο κρέας είναι το πάθος μας! Φέρνουμε για εσάς κάθε εβδομάδα με δικά μας φορτηγά ψυγεία από τη Βόνιτσα:

 • μοσχάρια παραγωγής μας (μπλε καρτελάκι)

 • βετούλια

 • γίδες

 • πρόβεια

 • ζυγούρια

 • κοκόρια ελευθέρα βοσκής κ.α.

Βεβαίως μπορείτε να βρείτε καθημερινά στο κατάστημά μια τεράστια ποικιλία κρεατικών και πουλερικών, από τα πιο απλά κομμάτια, έως τα πιο εξεζητημένα και σπάνια όπως:

 • κιμάς χοιρινός ή μοσχαρίσιος

 • μπριζόλες χοιρινές και μοσχαρίσιες

 • χτένι σπάλας βόειου

 • κόντρα βόειου

 • στρογγυλό, κιλότο, ουρά βόειου

 • νουά βόειου

 • σπαλομύτα βόειου

 • σνίτσελ βόειου

 • σπάλα χοιρινή α.ο. ή από γουρουνοπούλα με δέρμα και οστό

 • κοτόπουλα ολόκληρα, μπουτάκια κοτόπουλου, στήθος κοτόπουλου

 • ... και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε

Δώστε μας την παραγγελία σας λίγο πριν για όλα τα παραπάνω! Πείτε μας την ποσότητα που θέλετε και εμείς θα ετοιμάσουμε οτιδήποτε μας ζητήσετε και θα σας το φέρουμε στο χώρο σας έτοιμο για μαγείρεμα!

delivery kreop

Δώστε την παραγγελία σας έγκαιρα στην κυρία Γιάννα στο τηλέφωνο 210.90.16.487 ή στείλτε μας fax στο νούμερο 210.90.22.501 ή περάστε από το κατάστημα να μας τα πείτε προσωπικά στην οδό Ρουμπέση 25 στο Νέο Κόσμο. 

Free Joomla Lightbox Gallery