vonitsa

mosxaraki kommatia mosxaraki diatrofikiaxia
   

Το μοσχαράκι

Για ένα έμπειρο μάτι είναι εύκολο να διακρίνει την εξαιρετική ποιότητα του μοσχαρίσιου κρέατος που έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, λίγη υγρασία και λίγα λίπη. Θα πρέπει να τονισθεί ότι το υπερβολικά μαλακό κρέας στο μοσχάρι δεν είναι πια συνώνυμο της ποιότητάς του. Αντίθετα καλό θεωρείται το μοσχάρι που έχει κρουστή σάρκα και τη σωστή αναλογία σε λιπαρά, ένδειξη ότι το ζώο έχει διατραφεί με φυσικό τρόπο και έχει μεγαλώσει στο σωστό περιβάλλον.

Κρέας και σωστή διατροφή

Τη γευστική μονοτονία όσων προσέχουν την σιλουέτα τους ανατρέπουν οι νέες θερμιδομετρήσεις του χοιρινού και του μοσχαριού. Μετρήσεις που παρουσιάζουν σημαντικότατες αποκλίσεις τόσο στα ποσοστά του λίπους όσο και των θερμίδων, μειώνοντας αισθητά τους αριθμούς τους απ’ ότι γνωρίζαμε ως σήμερα και αυξάνοντας το περιθώριο των γευστικών επιλογών μας, αλλά και τις ποσότητες κρέατος στο πιάτο μας.

Χρόνοι ψησίματος

Τα τρυφερά κομμάτια του μοσχαριού (φιλέτο, ψευτοφίλετο, κυλότο) χρειάζονται στο τηγάνι ψήσιμο μόλις 3-6 λεπτά από την κάθε πλευρά, ανάλογα με το πόσο ζουμερά τα προτιμάτε. Εάν θέλετε το κρέας (κομμάτι ολόκληρο) μέτρια ψημένο, υπολογίζετε 25 λεπτά για κάθε μισό κιλό φιλέτο ή νουά ή ρολό από κυλότο ή κότσι. Εάν μαγειρέψετε κατεψυγμένα κρέατα, καλύτερα να τα ξεπαγώσετε προηγουμένως.

   
gourounaki kommatia gourounaki diatrofikiaxia
   

Το γουρουνάκι

Βασική διατροφική πηγή του ανθρώπου, το κρέας προσφέρει στον οργανισμό μας την καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο και μάλιστα σε έναν τέτοιο συνδυασμό με άλλα στοιχεία ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός απορρόφησής της από τον οργανισμό. Την αξία της πρωτεΐνης δεν χρειάζεται να την αναπτύξει κανείς αναλυτικά, αρκεί να σημειώσουμε ότι είναι σημαντικότατος παράγοντας στη δημιουργία αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών του δέρματος, των νεύρων, των μυών, των ορμονών. Εξίσου σοβαρός είναι ο ρόλος της στο μεταβολισμό.
Για να δουλέψουν όλα αυτά στην εντέλεια, ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους, που σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα ζυγίζουμε 60 κιλά, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε περίπου 120 γρ. πρωτεΐνης.

Τεχνική ψησίματος

Ο πλέον δημοφιλής τρόπος ψησίματος, στην Ελλάδα, είναι τα κάρβουνα. Μέθοδος κατά την οποία το κρέας ψήνεται από την έντονη εκπομπή θερμότητας. Στα κάρβουνα ψήνονται οι μπριζόλες και το φιλέτο. Οι χρόνοι ψησίματος είναι πολύ σύντομοι και για το λόγο αυτό επιλέγονται μικρά κομμάτια κρέατος ή λεπτές φέτες, σχετικά λιπαρές. Το κρέας που έχει ψηθεί στα κάρβουνα συγκρατεί τους χυμούς στο εσωτερικό του και είναι πολύ νόστιμο. Για μια απόλαυση χωρίς όρια, συνοδέψτε το ψητό με μία δροσιστική, παγωμένη μπύρα!

   
kotopoulaki kom kotopoulaki diatrofikiaxia
   

Το κοτοπουλάκι

Η όρνιθα, ή κοινώς κότα, (αρσενικός: πετεινός ή κόκκορας, ουδέτερο το κοτόπουλο) είναι ένα εξημερωμένο πτηνό. Είναι ένα από τα πιο κοινά και διαδεδομένα οικόσιτα ζώα, αφού υπολογίζεται ότι το 2003 υπήρχαν γύρω στα 24 δισεκατομμύρια εκπρόσωποι του είδους. Δηλαδή υπάρχουν περισσότερες κότες στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο πουλί, ή και από τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος εκτρέφει τις κότες κυρίως ως πηγή τροφίμων, για το κρέας τους και τα αυγά τους.
Η κότα πιστεύεται ότι εξημερώθηκε στην Ινδία, ενώ πρόσφατα ανακαλύφτηκαν στοιχεία ότι η εξημέρωσή της είχε ήδη ξεκινήσει στο Βιετνάμ πριν από 10.000 χρόνια.
Από την Ινδία το εξημερωμένο πτηνό διαδόθηκε στην Περσία, τη Λυδία, μετά στη δυτική Μικρά Ασία και γύρω στον 9-8 αιώνα π.Χ. και στην Ελλάδα.

Τεχνικές μαγειρέματος

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κρέατα στην μεσογειακή μαγειρική - και όχι μόνο. Αυτό οφείλεται στην σχετικά ουδέτερη γεύση του η οποία αποτελεί “λευκό καμβά” για κάθε είδους συνταγή. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να το μαγειρέψουμε και να του χαρίσουμε τη γεύση που θέλουμε: καυτερή, ελαφρυά, με σάλτσα ή απλά ψημένο στη σχάρα, μαριναρισμένο ή παναρισμένο, γεμιστό με τυριά ή λαχανικά, ολόκληρο στο φούρνο ή στη γάστρα. Μας προσφέρει πολλές πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά κρέατα και είναι ιδανικό για δίαιτα, αλλά και για το καθημερινό μας τραπέζι.